De Opstartfabriek

De Opstartfabriek heeft een aanpak ontwikkeld die het ondernemers­potentieel bij werkzoekenden stimuleert en doorontwikkelt, zodat overnames in het klein-MKB mogelijk worden.

Jaarlijks stoppen duizenden goedlopende bedrijven met een gezond businessmodel wegens het ontbreken van een opvolger. Bedrijvenmakelaars hebben geen interesse in het MKB vanwege de voor hun geringe overnamemarges.
En gemeentes bieden werkzoekenden slechts twee opties aan: begeleiding naar werknemerschap of  begeleiding naar het starten van een eigen onderneming. Starten vanuit een overname wordt in het aanbod volledig buiten beschouwing gelaten.

De methodiek van de Opstartfabriek doorbreekt deze status quo door ze te zien als een markt van latente vraag en aanbod.

Zo wordt enerzijds werkgelegenheid  behouden die anders door natuurlijk verloop aan de regio onttrokken dreigt te worden, en anderzijds wie werk, of een andere baan zoekt gestimuleerd om middels een overname te starten als zelfstandig ondernemer.
Ik heb het idee van de twee initiatiefnemers verder uitgewerkt tot businesscase en subsidievoorstel, en na toekenning van de subsidie door SZW het de marketing en het trainingsprogramma opgezet en gemanaged.
In een jaar tijd hebben 149 deelnemers het trainings- en coachingsprogramma doorlopen waarvan tot 70% na afronding weer aan het arbeidsproces deelnames. De helft daarvan als ondernemer of zzp’er. Er zijn in de loop van het traject 6 overnames gerealiseerd.
Rol: CO-OwnER | Programmamaker | Coach
Bedrijf: de opstartfabriek
Doel: Vergroten Arbeidsparticipatie door overnames

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.