Innoveren, Doe Het NIET!

Een tijdje terug had Gijs van Wulfen een interessante blogpost (situations when you should not innovate) over situaties wanneer je zeker niet moest gaan innoveren. Naar aanleiding van zijn post ben ik verder gaan zoeken naar hoe je innovatie zeker niet moet aanpakken. Ik kwam daarbij op deze 10 Proven Ways Not To Innovate.

Maar interessanter zijn wellicht de volgende overwegingen om het überhaupt niet te proberen. Want al zijn er altijd redenen te bedenken om te innoveren, en er veel manieren zijn om slecht te innoveren, er zijn ook tal van redenen om te overwegen vooral NIET te innoveren. Een goede afweging tussen de pro’s en con’s maken helpt altijd de kans van slagen.
Want al het adagium is weliswaar om ‘outside the box‘ te denken, maar dan moeten we eerst weten wat er eigenlijk ‘inside the box‘ zit!

Het vergt meer tijd

Als je als bedrijf een product of bedrijf overneemt, dan heb je het gelijk. Elk bedrijf dat zelf innoveert zal veel meer tijd besteden aan het bedenken en ontwikkelen van het product. Vraag je als bedrijf af hoeveel tijd je je eigenlijk kunt veroorloven om aan een innovatie te besteden. Bepaald dan wat je met het nieuwe idee wilt doen: Build, Buy or Bury!

Het is risicovoller

Everybody loves succes, en je herinnert je wellicht alleen de succesvolle innovaties.  maar genoeg innovaties die volledig mislukt zijn. Bedrijven die intern innoveren lopen meestal een groter risico op mislukking dan bedrijven die ervoor kiezen om niet te innoveren. Zorg dat je een businessmodel hebt dat build for failure is: Je moet zowel organisatorisch als financieel met mislukkingen om kunnen gaan!

Het is moeilijk

Dit volgt een beetje uit het vorige, maar het is ongelooflijk moeilijk om ‘succesvol’ te innoveren. Zelfs als een organisatie een degelijk innovatieproces heeft en ook echt waarde levert aan zijn klanten,  dan nog kan het ‘in no time’ irrelevant gemaakt worden door een nieuwe “disruptive” technologie. Krantenuitgevers, platenmaatschappijen, maar ook technologiereuzen als IBM en Microsoft hebben meermaals de slag compleet gemist. En hoewel veel uitgevers waarschijnlijk een uitgebreid innovatieproces hadden opgetuigd en daarin zwaar hadden geïnvesteerd zijn ze toch hopeloos achterop geraakt. Een innovatiecultuur ontwikkelen is daarbij vaak een grotere uitdaging gebleken dan de innovatie zelf vormgeven.

En zelfs als je de innovatiecultuur in de haarvaten hebt en het innovatieproces helemaal volgens het boekje doet, dan nog kan je ongelooflijk falen: IDEO heeft het vaak over 90 van de 100 innovaties die sneuvelen voordat ze zelfs maar een product worden, en slechts 1 op de 10 dat een (matig) succes wordt.